nedeľa 11. januára 2009

Zomrel významný básnik Milan Rúfus


Dňa 11.1. 2009 nás navždy opustil významný slovenský básnik, literárny historik, prekladateľ a esejista Milan Rúfus. Výnimočný človek, výnimočný básnik. Jeho veľkosť bola práve v tom, že sa nikdy v skutočnosti nesnažil byť veľký. Bol to človek nesmierne dobrý, láskavý, nežný a súcitiaci ktorý nikdy neprestával v hľadaní dobra a krásy na zemi aj v ľuďoch samotných. I mňa pán Rúfus v mnohých pohľadoch inšpiroval, ovplyvnil moje básne a stal sa pre mňa svetlým vzorom v písaní, ale aj v spôsobe žitia. Večná vďaka Vám patrí Majstre za Vaše nádherne životné dielo, zato, že ste zanechali po sebe lásku a urobili Svet aspoň trochu krajším miestom na žitie.


Nech anjeli za obzorom moju vďaku ti prenesú....
Že vraj si môj anjel strážny.....
a , že nech si kdekoľvek buď tam navždy šťastný .....



11 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Uprimnu sustrast basnikovej rodine. A tomuto muzovi vdaka za celozivotny prinos Slovenskej kulture a litrarature. Odpocivaj v pokoji.

Anonymný povedal(a)...

Je mi to luto Igor, viem ako si ho vnimal. Urcite by sa mu pacili tvoje basne.
Nech mu je zem lahka. Odpocivaj v pokoji majstre.
Miska

Anonymný povedal(a)...

RIP
Bude ho skoda, takych ludi nie je vela a taky basnik nie je ziadny. Vlani som na vianoce dostal knizku od Rufusa a precital ju na jeden hlt. Pisal naozaj skvostne basne.
Mozno to bude zniet cudne a prehnane, ale niektore Igorove basne mi vzdy pripominali jeho tvorbu. Napriklad basne Parodie ironie, Chvila ticha, Stopy a vecnost. A dokonca ani tu basnicku hore - Ako to bolo- som na prvy pohlad nevedel rozlisit, ci to pisal on, alebo Igor. Niet vacsej pochvaly pre Igora.
Este raz zelam uprimnu sustrast Rufusovej rodine. Velka vdaka patri tomuto basnikovy. Uz pocas zivota bol anjelom, teraz je nim aj naozaj.

Anonymný povedal(a)...

Teraz uz si prec, ale navzdy budes zit v svojich basnach...
Zbohom bud legenda. Budes nam tu chybat...

Anonymný povedal(a)...

zelam uprimnu sustrast rodine

v nasich srdciach budes zit navzdy Milanko !

Anonymný povedal(a)...

Čítal som, že pán Rúfus si prial odísť počas jedného letného rána, jeho prosba bola vyslyšaná do tej miery, že náš opustil v jedno slnečné zimné ráno s tichým akordom odchodu na miesta večnosti, kde odpočívajú myšlienky básnikov-velikánov, jedna forma života sa pretavila do tej, v ktorú básnik počas svojho života veril a žil v nej. Brko načrelo posledné kvapky atramentu, aby dopísalo svoje životné dielo, svieca dohasla a ohník v krbe tíško dopraskal, nemý sneh prekryl básnikove stopy, gramofón dohral platňu života, rozožalo sa večné svetlo, do ticha mu svieť.

Anonymný povedal(a)...

zbohom majstre! nikdy sa na teba nezabudne!

Anonymný povedal(a)...

Odpocivaj v pokoji Milanko. Ostane tu po tebe na Slovensku prazdne miesto, ktore uz nikdy nikdo nezaplni.

Anonymný povedal(a)...

Umrtie Milana Rufusa sa urcite hlboko dotklo nejedneho milovnika jeho prenadhernej poezie. Pan Rufus bol jeden nevsedny vzacny clovek. Jeho cista nevina dusa a viera v dobrotu sveta ako aj viera v ludi sa odzrkadlovali na jeho basnach. Z kazdej jeho basne bolo citi hlboku pokoru pred bohom a neoblomnu vieru v to, ze svet je jedno nadherne miesto kam sa narodit. Milan Rufus prezil pekny, dlhy zivot. V nom mu nebolo vzdy lahko, zivot mu kladol rozne prekazky. On vsak vzdy vysiel nakoniec zo vsetkeho ako poctivy clovek s cistym stitom. Dakujem panovi Rufusovi za vsetko co spravil pre slovensko. A nie je toho malo. Jedine ma mrzi, ze nestihol pocas svojho zivota dostat Nobelovu cenu za literaturu, on by si ju urcite byval zasluzil. Neviem ci sa udeluju aj po smrti Nobelove ceny za zivotne dielo, ale ak ano, pevne verim, ze sa mu ujde. Zbohom Majstro a nezabudnite sa obcas na nas z hora pozriet a pousmiat....

Anonymný povedal(a)...

Prajem jeho rodine uprimnu sustrast. Bol to velky clovek, nech odpociva v pokoji.

Oli

Anonymný povedal(a)...

nikto nežije večne, taký je život.Ale zanechal tu niečo....